6: Nieuw bedrijventerrein in strijd met duurzaamheidsladder

Zienswijze 6: Een nieuw bedrijventerrein aan de Trekdijk is in strijd met de ladder van duurzame verstedelijking

Samenvatting
Het ontwikkelen van de Trekdijk tot bedrijventerrein is in strijd met de ladder van duurzame verstedelijking. De ladder is juist bedoeld om de polder aan de Trekdijk niet onnodig op te offeren. Ook dient een nieuw terrein goed en veilig te zijn ontsluiten voor het te verwachten verkeer. Ook als dat zwaar vrachtverkeer betreft.
Het college heeft al jaren geen serieuze pogingen gedaan om de 8,6 hectare onbenutte bedrijfsgrond op bedrijventerrein Arnestein in te zetten. Blijkbaar zijn de belangen van Eastman belangrijker dan die van de ruim 1.300 inwoners van Nieuw- en Sint Joosland, zelfs al loopt de gemeente daarmee een fors bedrag aan inkomsten mis. Het college heeft zelfs verzuimd de mogelijkheid om de grond van Eastman op voordelige wijze terug te kopen aan de raad voor te leggen. Hetzelfde geldt voor hun handelen sinds oktober 2009 met betrekking tot het verwerven van de gronden Kluijfhout. Het nabijgelegen Zuid-Beveland en het Sloegebied biedt veel geschiktere locaties voor grote logistieke bedrijven, juist ook met betrekking tot een verkeersveilige ontsluiting.

Onderbouwing zienswijze 6
Ruimte benutten op of grenzend aan bestaande bedrijventerreinen heeft altijd voorrang. Het gemeentelijk beleid dient er bovendien op gericht te zijn om onnodige verstening van het buitengebied tegen te gaan. Arnestein biedt nog voldoende mogelijkheden, het is geschikter vooral ook qua ontsluiting en het kan de gemeente fors geld opleveren.
Er zijn echter geen serieuze pogingen gedaan om de al jarenlang onbenutte bedrijfsgrond op bedrijventerrein Arnestein in te zetten.

Het college geeft geen commentaar op het niet benutten van de gronden Eastman en Kluijfhout in onze inspraakreactie.
Aan Eastman is in de jaren 2005-2007 door de gemeente in 3 delen een aaneengesloten kavel van totaal 4,2 hectaren verkocht met een bouwplicht om de grond te bebouwen. Als Eastman zich hier niet aan zou houden, had de gemeente het recht van terugkoop tegen € 42 per m2.
De gemeente weigert hierop te handhaven zodat deze grond nog steeds ongebruikt is, maar maakt geen gebruik van het recht om de grond terug te kopen. Op vragen van de LPM wordt geantwoord: Het college heeft de belangen van Eastman en andere bedrijven afgewogen en besloten om de bouwplicht niet af te dwingen.
Het is voor ons onverteerbaar dat het college deze onrechtmatige situatie jarenlang accepteert, temeer daar het naastgelegen transport- en containerbedrijf ons heeft laten weten dat Eastman weigert om een deel van de betreffende grond te verkopen.
Door de grond van Eastman terug te kopen en te verkopen tegen de huidige gangbare grondprijs, kan de gemeente pakweg € 2 miljoen opleveren. Het lijkt erop of het college zich laat gijzelen door Eastman en daarvan is Nieuwland, maar ook het naastgelegen transport- en containerbedrijf, de dupe. Dat behoeft na aankoop alleen een hek te verplaatsen om enkele hectaren aan hun bedrijfslocatie toe te voegen en blijven uitstekend bereikbaar, rechtstreeks vanaf de N57 via de brede Ampèreweg , die veel geschikter is en veiliger, juist voor hun zware vrachtauto's.
Terecht heeft de LPM 4 jaar geleden via schriftelijke vragen aan het college gevraagd: wat het niet handhaven van de bouwplicht zegt over de kwaliteit van de juridische dienst van de gemeente. Het leverde alleen nieuwe uitvluchten van het college op.
Daarnaast heeft fam. Kluijfhout, die nog steeds in bezit is van 4,6 hectaren bedrijfsgrond, sinds 2009 al minstens 3 maal aangedrongen op grondruil. Met enige goede wil van de gemeente kan dat ook een fors bedrag opleveren en wordt onze polder aan de Trekdijk niet onnodig opgeofferd.

Op 17 maart is door ons bij de gemeente een WOB-verzoek ingediend om o.a. te achterhalen of de gemeente de laatste 10 jaar wel serieuze pogingen heeft gedaan genoemde gronden te verwerven. Tot dusver beschikken we nog steeds niet over alle noodzakelijke informatie. Dit versterkt het vermoeden, ook binnen de raad, dat er helemaal nog geen serieuze interesse is voor de Trekdijk.


Enkele links naar relevante informatie:

De beantwoording van de kritische vragen van de LPM over de onbenutte ruimte op Arnestein.

De beantwoording van de volgende serie kritische vragen van de LPM over de onbenutte ruimte op Arnestein.

De brief van Wielemaker BV, een veelgenoemd kandidaat voor de Trekdijk, die verder wil groeien op één locatie, maar Eastman weigert eraan mee te werken dat dit op de huidige locatie kan.

Toelichting en detailinformatie over de onbenutte ruimte op Arnestein.

Hoe het college probeert het beleid van selectieve gronduitgifte ( van 25 arbeidsplaatsen per hectare ) los te laten.

De onbenutte ruimte op Arnestein waarvan het college weigert zich in te zetten om 8,8 hectaren bedrijfsgrond te benutten.

Onze website over de Trekdijk: www.trekdijk.nl.

Versie 3 augustus 2021