Brief aan gemeenteraad Vlissingen

Nieuw- en Sint Joosland, 18 juni 2021

Geachte leden van de gemeenteraad van Vlissingen,

Waarom deze open brief?
Het college van Vlissingen zal de komende maanden ongetwijfeld opnieuw onder druk komen te staan om in te stemmen met de (verdere) ontwikkeling van de Trekdijk tot bedrijventerrein. Niet omdat er zoveel extra vraag is naar nieuw bedrijventerrein. Maar omdat Middelburg zich, destijds tegen de zin van Vlissingen en het toenmalige provinciebestuur, met de onnodige en dure aankoop van de Trekdijk financieel in de nesten heeft gewerkt.

Trekdijk ook in Vlissingen niet gewenst; toch trekt GS zich er in 2017 niets van aan
Gezien de ligging aan de zuidkant van de A58 op enkele kilometers afstand van bedrijventerrein Souburg, begrijpen we dat de Trekdijk ook in Vlissingen al jaren zeer omstreden is. In de adviesraadsvergadering van 29 juni 2017 heeft de raad van Vlissingen zich dan ook massaal uitgesproken tegen het opnemen van 5 hectaren bedrijventerrein aan de Trekdijk, als complementair aanbod, in het bedrijventerreinprogramma 2017-2021. Tot onze verbazing en teleurstelling bleek, dat GS, ondanks het beloofde voorbehoud, op bedenkelijke wijze het bedrijventerreinprogramma inclusief 5 hectaren Trekdijk al had vastgesteld.

Ook Nieuwland blijft zich verzetten tegen beoogde ontwikkeling Trekdijk
Ook wij verzetten ons al jarenlang tegen de aanleg van een nieuw bedrijventerrein aan de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland. Vandaar dat we u voor de goede orde informeren dat we namens de inwoners van Nieuw- en Sint Joosland een inspraakreactie hebben ingediend op het voorontwerpbestemmingsplan Trekdijk. Het commentaar hierop van het college is echter tot dusver uitgebleven. Wel werden we verrast door een nieuw "voorstel" om ook de 10,5 hectaren, die was voorzien voor een zonnepark en boomgaard, in te ruilen voor nog meer bedrijvigheid op de Trekdijk. Door de begrijpelijke commotie die dit alom te weeg bracht, is dit voorstel overigens weer allerijl door het college ingetrokken. Het is illustratief voor de wijze hoe onvoorspelbaar het huidige college met het zo gevoelige dossier Trekdijk omgaat.

Wat zou Vlissingen kunnen doen?
Het is ons bekend dat het college van Vlissingen geen vooroverleg- of inspraakreactie heeft ingediend. Binnenkort komt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage waarop zienswijzen kunnen worden ingediend. Tenzij de raad van Vlissingen het verzet tegen een bedrijventerrein aan de Trekdijk opgeeft, zou de raad hun college kunnen verzoeken wel zienswijzen in te dienen. Bovendien zou het college van Vlissingen aan Middelburg kunnen laten weten dat ze, gezien het standpunt van de raad in de aanstaande actualisatie van het bedrijventerreinprogramma, de daarin opgenomen ontwikkeling van 5 hectaren Trekdijk wensen te schrappen. Of op zijn minst aangeven dat men niet zal instemmen met opnemen van meer dan 5 hectaren Trekdijk.
Een dergelijk duidelijk signaal vanuit Vlissingen zou een raadsmeerderheid van Middelburg ervan kunnen overtuigen dat ze in dat geval, gezien de financiële risico's op termijn, beter niet met het beoogde bestemmingsplan Trekdijk kunnen instemmen.

Ook in Middelburg is de Trekdijk al sinds de aankoop zeer omstreden
De Trekdijk gaf aanleiding tot vele moties, waaronder een motie van afkeuring van het college, nadat het de raad niet correct zou hebben geïnformeerd en heel recent opnieuw een motie van afkeuring omdat het college in strijd zou handelen met een genomen raadsbesluit. Bovendien konden raadsleden van coalitiepartij CDA met een kritisch standpunt t.a.v. de Trekdijk vertrekken. Middelburg heeft zich destijds met de aankoop van de Trekdijk echter in de nesten gewerkt. Het college doet er alles aan om te voorkomen dat de duur aangekochte Trekdijk in de boeken moet worden afgewaardeerd. In de exploitatieopzet Trekdijk stond zelfs "dat op basis van de eigen markttoets Trekdijk ( van Ecorys ) en de eigen ervaringen er structureel voldoende vraag is om de Trekdijk in 10 jaar vrijwel volledig uit te geven". Het college blijft kosten maken om de bestemmingsplanwijziging voor te bereiden, waardoor de weg terug steeds lastiger wordt.
Het college van Middelburg is daarom bereid elke vorm van bedrijvigheid voor de Trekdijk te accepteren. Zelfs grote logistieke bedrijven met buitenopslag, die in tegenstelling tot het gemeentelijk beleid veel ruimtebeslag vragen, veel verkeersoverlast geven en nauwelijks werkgelegenheid opleveren. Zelfs afvalverwerking weigert ons college keihard te ontkennen.
We begrijpen dat de gemeente Vlissingen dergelijke bedrijven liever niet in het zicht langs de A58 wenst en zelfs niet op het terrein waar de marinierskazerne was voorzien. Daarvoor is het Sloegebied of zelfs het nabijgelegen Zuid-Beveland veel geschikter dan langs de belangrijkste toegangsweg naar Nieuw- en Sint Joosland.

Onmin tussen Vlissingen en Middelburg over Trekdijk zal blijven
Het college van Middelburg wil de Trekdijk voor een zo hoog mogelijke waarde in de boeken waarderen. Middelburg is daarom financieel niet echt geholpen met alleen 5 hectaren Trekdijk. Om het verlies te beperken, moet de komende 10 jaar ongeveer 15 hectaren aan de Trekdijk voor de begrote grondprijs worden uitgegeven. Als het lukt de accountant van de haalbaarheid te overtuigen, geeft dat in de boeken wat lucht op korte termijn. Maar die grond moet uiteindelijk wel aan bedrijven uitgegeven kunnen worden. De gemeente Middelburg, zal daarom de komende jaren er alles aan doen om bedrijven naar de Trekdijk te lokken. Dit levert ongetwijfeld getouwtrek op tussen Vlissingen en Middelburg. Het college van Middelburg heeft inmiddels al de eerste stappen gezet om de Trekdijk meer concurrerend te maken met het bedrijventerrein Souburg, door zowel de milieucategorie te beperken als het toestaan van kleinere kavels.

Bedrijventerrein langs de Trekdijk is niet nodig. Arnestein is nog lang niet vol
Als er al dringende behoefte is aan ruime kavels, uitstekend bereikbaar voor zwaar vrachtverkeer, biedt met enige goede wil van het college van Middelburg bedrijventerrein Arnestein nog 8,8 hectaren ruimte. Zie onbenutte ruimte op Arnestein. Behalve dat er al sinds 2005 een braakliggende kavel van 4,2 hectare ligt, is ook nog 4,6 hectaren bedrijfsgrond in gebruik door een agrarisch bedrijf, wat al jaren bij de gemeente aandringt op grondruil. Er staat op Arnestein bovendien het nodige leeg en er is meer leegstand te verwachten. In de begin dit jaar uitgekomen aanvulling i.v.m. de coronacrisis van de STEC-prognose bedrijventerrein staat dat juist op Arnestein de gevolgen van de krimp in de sector "Metaal en technologische industrie" is te verwachten. Het zal dus nog lastiger worden op Walcheren nieuw bedrijventerrein af te zetten.

Tenslotte
We beseffen dat ons verzoek bij goede buur Vlissingen heel ongebruikelijk is. Wanneer we daarmee echter bereiken dat daardoor de plannen van ons huidige college van tafel gaan, is dat winst voor ons allen. Gezien de onontkoombare financiële risico's wordt een dreigend nieuw financieel fiasco in Middelburg voorkomen. Met het afblazen van deze plannen, is behalve Vlissingen ook heel Middelburg gebaat. En wij kunnen eindelijk onze energie voor nuttiger zaken inzetten dan verder te procederen tegen plannen van ons college, die ook nadelig zijn voor Vlissingen.
Tenslotte hebben we in een voor ons teleurstellend verlopen participatieproces aangetoond, in staat te zijn, mee te denken over hoogwaardiger invullingen, die bovendien veel minder nadelig zijn voor Vlissingen. Zoals het door ons voorgestelde scenario 1, wat voorziet in een klein bedrijventerrein van 6,5 hectaren, een gezondheidscentrum, een motel voor huisvesting van arbeidsmigranten, een klein zonnepark en een sportcomplex.

Bij voorbaat onze hartelijke dank voor het overtuigen van jullie college.

Voorzitter dorpsvereniging Nieuw- en Sint JooslandVoorzitter werkgroep Trekdijk
Mevr. K. de Visser Dhr. J. de Rijke
Korte Weg 4 Achter de Kerk 6
4339 AS Nieuw- en Sint Joosland 4339 AN Nieuw- en Sint Joosland

Voor een nadere toelichting gaarne contact opnemen via:

Kopie: PZC, ZMf, raadsleden Middelburg, leden Provinciale Staten



Enkele links naar relevante informatie:

De brief waarin het college van Vlissingen aangeeft geen vooroverlegreactie op het voorontwerpbestemmingsplan Trekdijk in te dienen.
De bedenkelijke rol van GS bij het vaststellen van het bedrijventerreinprogramma 2017-2021.
Onze inspraaktekst van 29 juni 2017 en het artikel in de PZC dat de raad de Trekdijk massaal afwijst.
De verstopte financiele risico's waaruit blijkt dat Middelburg erop rekent dat Vlissingen meewerkt aan het ontwikkelen van de hele Trekdijk tot bedrijventerrein.
Het voorstel op basis waarvan het college 8,8 ha boomgaard en 2,9 ha zonnepark alsnog wilde benutten voor bedrijventerrein.
De onbenutte ruimte op Arnestein waarvan het college weigert zich in te zetten om 8,8 hectaren bedrijfsgrond te benutten.
De inspraakreactie van de Zeeuwse Milieufederatie op het voorontwerpbestemmingsplan Trekdijk.
Onze website over de Trekdijk: www.trekdijk.nl.